freshslo napisal/-a:8mm jo ne bos spravil cez luknjo v bobnu vitla. Razen, ce bos zacetek naredil kot se naredi pri rolah za ribolov ali jo segrel dobrih 10cm in jo raztegnil in stisnil skupaj. Glavnino ti itak potem ojacata prva dva navoja, le pazit moras potem, da se nikoli ne vitlas z popolnoma odvito, kar se tudi pri jeklanica ne priporoca.
Drugace pa hude cene
Jaz si bom dal spomladi, ko bo spet malce bolj aktualno za vozit gor jermen, se mi zdi TOP varianta. Presenecen sem bil, ko smo na prikolico vlekli 6m coln. Na vitlu sem imel eno sezono staro jeklenico 6mm in je zacela pokati, res pa je bil kar velik naklon, ker nisem hotel prikolice potopit cez kolesa. Naslednjo sezono sem dal gor jermen, ki je zdrzal za salo, letos ga bom uporabljal ze tretjo sezono brez pripomb, sonce in slana voda mu ne pride do zivega.
Jermen je sicer dobra verzija, ker...se ne razteguje...ima veliko moč...pa še verjetno kaj.
Ampak...ne vem koliko imate kaj izkušnje z vitlanjem....z jermenom se ni možno stransko vitlati, kar pa je velikokrat. Ne znam si predstavljat stranskega vitlanja in da se trak lepo navija na vitelj...pač razmišljam. Pri čolnu je to seveda enostavno, ker gre vedno naravnost (govorim iz izkušenj). Nisem še videl resnega off-road vitlanja z jermenom (trakom).
Osebno pa prisegam na sintetiko...še nikoli se mi ni zamotala na bobnu ali me kakorkoli drugače razočarala. Jeklenica pa je SHIT!
Te zadeve iz raznih vrvarstev sicer ne zvenijo slabo, skrbi me le razteznost. Originalna sintetika za vitle ima ničelno razteznost.
Vam pa toplo odsvetujem experimentiranja in sicer iz lastnih izkušenj. Slaba zajla in zanemarjanje te komponetnte me je stala utrganja sredi vitlanja na strmem bregu in motor je šel v božjo mater. Posledica: zadnje utrgano desno kolo...na srečo med vitlanjem nisem sedel na motorju (kar je tudi priljubljen "šport...kot, da samo vitlanje ni že dovolj velika obremenitev za vitlo) in pa da motor ni bil BRP in da se je vse skupaj dogajalo v gozdu med drevesi, sicer bi motor ostal v breznu kot trajen spomenik neumnosti. Lakl je bil priča dogodku!
Vsak naj sicer ravna po svoji vesti in prepričanju...moja šola je bila draga pa vseeno poceni (glede na celo glavo). So zadeve na motorju kjer kompromisov enostavno ne sprejemam. In ko se vam bo motor valil v globino in boste gledali kako vsak obrat pomeni 1.000 EUR-ov, se vam zna še kako kolcati po originalni sintetični zajli za katero bi dali pred 5 minutami 200 EUR-ov...če bi bilo možno čas zavrteti nazaj.
Vzemite to kot toplo priporočilo na podlagi lastnih izkušenj (žal)...odločite pa sami!