Pred leti, ko sem bil zaposlen v prejšnji firmi, oziroma privatniku smo na malico hodili v gostišče Felicijan v Boštanju. Izbira menijev je bila pestra, saj so vsak dan nudili vsaj 4 različne malice. Od jedi na žlico sem imel najraje golaž - ciganski golaž, ki je bil pri njih naravnost fantastičen. Ne mine mesec, da ne skuham govejega golaža, tokrat pa sem se odločil, da naredim ciganski golaž. Sicer ga še nisem delal nikoli, vsaka stvar je enkrat prvič. Ker ga še nisem delal nikoli sem recept poiskal na internetu. Vseh sestavin nisem imel pri roki, zato sem najprej hitro šel v trgovino, kupil kar mi je manjkalo(praktično nisem imel doma nič, razen osnovnih začimb), in takoj pričel z pripravami na kuhanje. Andreja mi je narezala meso, papriko, paradižnik, naribala korenček in sesekljala peteršilj, sam pa sem se lotil lupljenja čebule in česna, ter kasneje še rezanja in stiskanja. Ko je bilo meso narezano na koščke sem ga začinil in zalil z nekaj kapljicami cvička, ter ga tako pustil stati eno uro - bolje vsaj tako, kot pa nič, čeprav bi bilo najboljše, da bi tako začinjeno meso naredil že včeraj, a sem se za kuho ciganskega golaža odločil, oziroma bolj spomnil šele danes, ko sem se zbudil. V osnovi sem se kolikor toliko držal recepta, ker pa ne morem iz svoje kože sem zopet eksperimentiral in dodal kar nekaj več začimb, kot je opisano v receptu.
Tole je recept iz interneta, jaz sem imel količine x3:
1 kg mešanega mesa (katero meso imate pač najraje - svinjina, govedina, divjačina....)
tri velike čebule
na tanko narezan korenček
2 papriki
sok ene limone
trije paradižniki
2 glavici česna
šopek svežega peteršilja
3 dcl vina (po želji)
nekaj lovorjevih listov
jušna osnova za zalivanje
poper
sol
olivno olje
balzamični kis
Na drobno sesekljano čebulo damo v lonec in pražimo. Dodamo česen, sesekljan peteršilj, lovor, papriko, korenček, paradižnik in na koncu narezano in zmarinirano meso (če uporabljate perutnino ali svinjino malce kasneje, divjačino ali govedino pa prej). Sestavine počasi dušimo in dodajamo jušno osnovo, pa po okusu še balzamični kis, vino. Trajanje kuhanja je odvisno od tega, katero meso ste uporabili.
Še nekaj fotk :
Večina sestavin
Zelenjava in jušna osnova
Po praženju čebule dodam zelenjavo in česen, peteršilj, lovorjev list, poper
V lonec sem nato najprej dodal govedino...
...in po nekaj časa dušenja še perutnino in svinjino
Tik pred zdajci
Dober tek!