ODPIRAM TEMO O SLADICAH IN NAKUPOVANJU :)
Objavljeno: 22 Jul 2012 13:45
Pozdravljeni!
Ker še ni nihče odprl te teme jo bom pa jaz. Začela bom pisati o tem kako lahko včasih v trgovini preveč izbire škodi.
To je tudi bistvo dobrega recepta, ki ga bom malo kasneje zapisala. Moje področje v kuhinji je kuhanje vseh vrst jedi. Moj najljubši del je pa sladica brez katere pri meni in mojem kosilu ne gre. Ker seveda še nimam svojega gospodinjstva mi je malo težje ker si kuhinjo delim z več člani. Ampak, če na splošno pogledamo tudi ta problem odmislimo in uživamo. No pa pojdimo nazaj na trgovine in njihovo izbiro in se malo vrnimo v preteklost. Spominjam se časov, ko je bilo v trgovinah le nekaj vrst jogurtov, par trgovin s pohištvom, da o avtomobilih ne govorim. Če si bil premožen, si imel golfa, sicer pa fičota
Danes je vse druga, bolje, ker je toliko izbire na vsakem koraku. "Pa je to res", sem se vprašala, ko mi je kolega, ki si ureja mansardo potožil, kako je težko.
"Kaj jamraš, saj imaš danes toliko izbire", sem odvrnila, ne da bi dobro premislil.
"Joj, saj točno to je problem", je tožil naprej. "Poglej, izolacijskih materialov je danes več kot petdeset, kako naj vem, kateri je boljši? Na internetu je preveč informacij!"
In sem se zamislila, kako res je povedal. Danes je vedno manj strokovnih informacij, prevladujejo reklamne in ljudske. Reklamne so povsod. Vsak proizvajalec nas prepričuje, da je njegovo karkoli boljše in najboljše in navaja podatke, ki nam nič ne povedo ali pa filtrira le del podatkov, ki mu ustrezajo.
Zato se kupec ponavadi obrne na razne "strokovne" forume. Strokovne verjetno zato, ker je tam vsak strokovnjak! Nikogar ni, ki se ne bi spoznal na vse. Vsi vse vedo. Žal si v svojem znanju niso enotni. Eni prisegajo denimo na plastična okna, drugi na lesena. Eni na ploščate sončne kolektorje, drugi na vakumske. Ko bereš, na koncu ne veš nič več oz. veš manj kot prej.
Strokovnih informacij pa je malo. Tudi v namenskih revijah je prav hec, kako nek članek hvali izdelek x in za čudo naključja je spodaj v kotu ponavadi prav nekdo, ki ponuja ta izdelek ali storitev. Prav neverjetno. Ko te članek navduši, je prodajalec na dosegu roke. Strokovnost pa taka
Če je preveč informacij, je enako, kot če jih ni. Ker potem izvemo o vsaki stvari vse možnosti in smo spet na začetku. Ne vemo nič.
Na eni strani nas torej reklamarji silijo v svoje izdelke, po drugi strani pa ne vemo nič. To je seveda bolj vseeno pri jogurtu (pa še tam ni vseeno, kako in kje je narejen, ampak pustimo to) in manj vseeno pri oknih ali avtomobilu.
Ker resnica je ta, da karkoli kupimo, se na koncu vedno nasmolimo. Če bi nekaj še enkrat delali, bi naredili drugače. To ne velja le za stvari, ampak tudi za odnose. Prvič se učimo, drugič pa bi naredili pravilno.
Žal je življenje le eno in nima popravnega izpita. Mislim, da je najbolje izbrati neko trezno pot. Moj kolega se je v iskanju prospektov in katalogov popolnoma izgubil. Pol leta samo to dela, išče najbolj ugodno in najbolj kvalitetno. Žal so vsi ponudniki "najbolj ugodni", o kvaliteti pa še gleda in bere. Eno mnenje, dve mnenji, deset mnenj. In potem spet od začetka. Mansada bo pa verjetno počakala naslednje lastnike hiše.
Sicer pa... kapitalizem in z njim preveč izbire tako propadata... a o tem kdaj drugič zdej pa pojdimo k dobrim receptom:)
Moja izbira za danes vsekakor zelo odlična sočna sladica bogatih okusov, ki se ti ob njej porajajo razni občutki in želja po nečem:)
TROJNI TORTNI UŽITEK
Biskvit:
sneg 6 beljakov
10 dag sladkorja
10 dag čokolade v prahu
1 žlica olja
5 dag moke
1 pecilni prašek
Krema:
6 rumenjakov
20 dag sladkorja
2 vrečki vanilijevega pudinga
0,5 l mleka
10 dag masla - na sobni temperaturi
malo stepene sladke smetane
čokolada v prahu
keksi namočeni v mleku
stepena sladka smetana
Biskvit:
stepemo beljake v sneg ter dodamo sladkor, olje, čokolado, moko in pecilni prašek. Maso zlijemo v večji pekač in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah. Pečen biskvit navlažimo s sladkano vodo.
Krema:
rumenjake in sladkor zmešamo, dodamo vanilijev puding, 6 žlic mleka, premešamo in zakuhamo v preostalo mleko kot puding. Pustimo, da se ohladi, občasno premešamo. Ohlajeni masi dodamo maslo in malo stepene smetane. Kremo razdelimo na dva dela. V drugi del kreme dodamo čokolado v prahu in premešamo.
Sestava peciva:
biskvit premažemo z vanilijevo kremo, nanj položimo v mleku navlažene piškote, ponovno premažemo s čokoladno kremo. Pecivo damo v hladilnik. Ohlajenega okrasimo s stepeno sladko smetano.
TALE SLADICA JE PA VREDNA SVOJGA DENARJA BI REKU NAŠ ATA:):) PA DOBER TEK VSEM SKUPAJ:)
Ker še ni nihče odprl te teme jo bom pa jaz. Začela bom pisati o tem kako lahko včasih v trgovini preveč izbire škodi.
To je tudi bistvo dobrega recepta, ki ga bom malo kasneje zapisala. Moje področje v kuhinji je kuhanje vseh vrst jedi. Moj najljubši del je pa sladica brez katere pri meni in mojem kosilu ne gre. Ker seveda še nimam svojega gospodinjstva mi je malo težje ker si kuhinjo delim z več člani. Ampak, če na splošno pogledamo tudi ta problem odmislimo in uživamo. No pa pojdimo nazaj na trgovine in njihovo izbiro in se malo vrnimo v preteklost. Spominjam se časov, ko je bilo v trgovinah le nekaj vrst jogurtov, par trgovin s pohištvom, da o avtomobilih ne govorim. Če si bil premožen, si imel golfa, sicer pa fičota
Danes je vse druga, bolje, ker je toliko izbire na vsakem koraku. "Pa je to res", sem se vprašala, ko mi je kolega, ki si ureja mansardo potožil, kako je težko.
"Kaj jamraš, saj imaš danes toliko izbire", sem odvrnila, ne da bi dobro premislil.
"Joj, saj točno to je problem", je tožil naprej. "Poglej, izolacijskih materialov je danes več kot petdeset, kako naj vem, kateri je boljši? Na internetu je preveč informacij!"
In sem se zamislila, kako res je povedal. Danes je vedno manj strokovnih informacij, prevladujejo reklamne in ljudske. Reklamne so povsod. Vsak proizvajalec nas prepričuje, da je njegovo karkoli boljše in najboljše in navaja podatke, ki nam nič ne povedo ali pa filtrira le del podatkov, ki mu ustrezajo.
Zato se kupec ponavadi obrne na razne "strokovne" forume. Strokovne verjetno zato, ker je tam vsak strokovnjak! Nikogar ni, ki se ne bi spoznal na vse. Vsi vse vedo. Žal si v svojem znanju niso enotni. Eni prisegajo denimo na plastična okna, drugi na lesena. Eni na ploščate sončne kolektorje, drugi na vakumske. Ko bereš, na koncu ne veš nič več oz. veš manj kot prej.
Strokovnih informacij pa je malo. Tudi v namenskih revijah je prav hec, kako nek članek hvali izdelek x in za čudo naključja je spodaj v kotu ponavadi prav nekdo, ki ponuja ta izdelek ali storitev. Prav neverjetno. Ko te članek navduši, je prodajalec na dosegu roke. Strokovnost pa taka
Če je preveč informacij, je enako, kot če jih ni. Ker potem izvemo o vsaki stvari vse možnosti in smo spet na začetku. Ne vemo nič.
Na eni strani nas torej reklamarji silijo v svoje izdelke, po drugi strani pa ne vemo nič. To je seveda bolj vseeno pri jogurtu (pa še tam ni vseeno, kako in kje je narejen, ampak pustimo to) in manj vseeno pri oknih ali avtomobilu.
Ker resnica je ta, da karkoli kupimo, se na koncu vedno nasmolimo. Če bi nekaj še enkrat delali, bi naredili drugače. To ne velja le za stvari, ampak tudi za odnose. Prvič se učimo, drugič pa bi naredili pravilno.
Žal je življenje le eno in nima popravnega izpita. Mislim, da je najbolje izbrati neko trezno pot. Moj kolega se je v iskanju prospektov in katalogov popolnoma izgubil. Pol leta samo to dela, išče najbolj ugodno in najbolj kvalitetno. Žal so vsi ponudniki "najbolj ugodni", o kvaliteti pa še gleda in bere. Eno mnenje, dve mnenji, deset mnenj. In potem spet od začetka. Mansada bo pa verjetno počakala naslednje lastnike hiše.
Sicer pa... kapitalizem in z njim preveč izbire tako propadata... a o tem kdaj drugič zdej pa pojdimo k dobrim receptom:)
Moja izbira za danes vsekakor zelo odlična sočna sladica bogatih okusov, ki se ti ob njej porajajo razni občutki in želja po nečem:)
TROJNI TORTNI UŽITEK
Biskvit:
sneg 6 beljakov
10 dag sladkorja
10 dag čokolade v prahu
1 žlica olja
5 dag moke
1 pecilni prašek
Krema:
6 rumenjakov
20 dag sladkorja
2 vrečki vanilijevega pudinga
0,5 l mleka
10 dag masla - na sobni temperaturi
malo stepene sladke smetane
čokolada v prahu
keksi namočeni v mleku
stepena sladka smetana
Biskvit:
stepemo beljake v sneg ter dodamo sladkor, olje, čokolado, moko in pecilni prašek. Maso zlijemo v večji pekač in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah. Pečen biskvit navlažimo s sladkano vodo.
Krema:
rumenjake in sladkor zmešamo, dodamo vanilijev puding, 6 žlic mleka, premešamo in zakuhamo v preostalo mleko kot puding. Pustimo, da se ohladi, občasno premešamo. Ohlajeni masi dodamo maslo in malo stepene smetane. Kremo razdelimo na dva dela. V drugi del kreme dodamo čokolado v prahu in premešamo.
Sestava peciva:
biskvit premažemo z vanilijevo kremo, nanj položimo v mleku navlažene piškote, ponovno premažemo s čokoladno kremo. Pecivo damo v hladilnik. Ohlajenega okrasimo s stepeno sladko smetano.
TALE SLADICA JE PA VREDNA SVOJGA DENARJA BI REKU NAŠ ATA:):) PA DOBER TEK VSEM SKUPAJ:)