Praznična kulinarika
Objavljeno: 09 Jan 2013 01:19
Tukaj bi jst predlagal da se mal piše in lima o hrani ki se pripravlja ob različnih praznikih. Novo leto je mimo in tokrat ne bomo o novoletnem prehranjevanju.
Jst bom nalimal dokaze zakaj se nisem mogel udeležit sobotnje fure. Zaradi Božiča. Pravoslavnega. Nisem vernik (razen da verjamem v svojih 10 prstov) ampak ta praznik je bil dober razlog da obiščem svojo dediščino, tam kje se je rodila moja mati in kje sem kot otrok preživljal počitnice. Kraj kje sem bil je najbližje mestu Novi Grad (včasih Bosanski Novi), od tam cca 25 km v podeželje. No da skrajšam. Pravoslavci imajo običaj da za Božič (7januar) jejo "pečenico", v bistvu je to čist navaden odojek pečen na ražnju. Za Božič si ga ponavadi privoščiju tudi največja "sirotinja" ker je to pač obred. Je pa mnogim mojim prijateljem nejasen in čuden način kako se ta obred naredi. Namreč, ponavadi se dva dni pred Božičem odojka zakolje in pripravi na raženj, naslednji dan se ga peče in šele na Božič se ga je, ob nekakšnem kratkem obredu v hiši pred samim obedom. Sam obred ne bom razlagal, mogoče kdaj drugič ob kaki priliki, mogoče ste pa tudi že slišali kako to izgleda.
No naš je tako izgledal ko so ga pripeljali domov, in ko so ga olajšali za neužitni del:

Montaža "subjekta na osnovno sredstvo":

In ko je bil že na 3četrt fertik:

Jst bom nalimal dokaze zakaj se nisem mogel udeležit sobotnje fure. Zaradi Božiča. Pravoslavnega. Nisem vernik (razen da verjamem v svojih 10 prstov) ampak ta praznik je bil dober razlog da obiščem svojo dediščino, tam kje se je rodila moja mati in kje sem kot otrok preživljal počitnice. Kraj kje sem bil je najbližje mestu Novi Grad (včasih Bosanski Novi), od tam cca 25 km v podeželje. No da skrajšam. Pravoslavci imajo običaj da za Božič (7januar) jejo "pečenico", v bistvu je to čist navaden odojek pečen na ražnju. Za Božič si ga ponavadi privoščiju tudi največja "sirotinja" ker je to pač obred. Je pa mnogim mojim prijateljem nejasen in čuden način kako se ta obred naredi. Namreč, ponavadi se dva dni pred Božičem odojka zakolje in pripravi na raženj, naslednji dan se ga peče in šele na Božič se ga je, ob nekakšnem kratkem obredu v hiši pred samim obedom. Sam obred ne bom razlagal, mogoče kdaj drugič ob kaki priliki, mogoče ste pa tudi že slišali kako to izgleda.
No naš je tako izgledal ko so ga pripeljali domov, in ko so ga olajšali za neužitni del:

Montaža "subjekta na osnovno sredstvo":

In ko je bil že na 3četrt fertik:
